MariDent

Dieta a zdrowie zębów

Dieta a zdrowie zębów: które produkty szkodzą, a które pomagają?

Dbanie o zdrowie zębów to nie tylko regularne szczotkowanie czy wizyty u dentysty, ale też świadome wybory żywieniowe. To, co jemy, znacząco wpływa na stan szkliwa, dziąseł i całej jamy ustnej. Niektóre produkty wspomagają ochronę przed próchnicą, inne zaś mogą wyrządzić szkody. Które z nich warto uwzględnić w codziennej diecie, a których unikać?

Produkty, których lepiej unikać

Słodycze, napoje gazowane czy soki owocowe to główne źródło cukrów prostych, które stanowią pożywkę dla bakterii obecnych w jamie ustnej. W wyniku ich działania powstają kwasy osłabiające szkliwo i sprzyjające rozwojowi próchnicy. Są najczęściej wymienianą grupą produktów mających niekorzystny wpływ na stan zdrowia całej jamy ustnej. Poza cukrami prostymi warto również unikać:

  • kwaśnych produktów (ocet, cytrusy itp.) – mogą one prowadzić do erozji szkliwa, szczególnie gdy spożywane są w nadmiarze; ich kwasowość sprawia, że zęby stają się bardziej podatne na uszkodzenia;
  • przekąsek o kleistej konsystencji (suszone owoce, karmel, batony energetyczne) – z uwagi na to, że dość mocno przylegają do zębów, bardzo trudno usunąć ich resztki, które stwarzają idealne warunki dla rozwoju bakterii;
  • napojów gazowanych – zawierają nie tylko cukier, ale i kwasy, które dodatkowo osłabiają szkliwo;
  • alkoholu – częste spożywanie alkoholu wysusza jamę ustną, zmniejszając ilość ochronnej śliny.

Co jeść, aby wzmocnić szkliwo?

Na szczęście istnieje grupa produktów wspomagających zdrowie zębów rekomendowane przez dentystów. Jeśli chcesz utrzymać całą jamę ustną w dobrej kondycji, do swojego jadłospisu wprowadź:

  • warzywa – marchew, seler, jabłka, a także rzodkiewki działają jak naturalna szczoteczka, ponieważ ich żucie usuwa osad, jak również pobudza wydzielanie śliny neutralizującej kwasy;
  • produkty bogate w wapń – mleko, sery, jogurty czy inne przetwory mleczne wzmacniają szkliwo dzięki wysokiej zawartości wapnia;
  • ryby i owoce morza – są doskonałym źródłem fosforu i witaminy D, a co za tym idzie, wspierają procesy mineralizacji zębów;
  • zielona herbata – bogata w antyoksydanty i substancje antybakteryjne pomaga w walce z próchnicą oraz innymi chorobami dziąseł;
  • orzechy – migdały, orzechy laskowe, nerkowce, ale nie tylko, dostarczają organizmowi fosfor, a także wapń wspomagające odbudowę szkliwa.

Nie należy zapomnieć o regularnym piciu wody, gdyż pomaga ona wypłukiwać resztki jedzenia z jamy ustnej. Taka wzbogacona fluorem natomiast dodatkowo wspiera ochronę szkliwa.

Twoje nawyki żywieniowe mają zatem bezpośredni wpływ na zdrowie jamy ustnej. Eliminacja nadmiaru cukrów i kwasów, a także wybór produktów bogatych w wapń, fosfor, jak i witaminy, mogą pomóc w zachowaniu zdrowego uśmiechu na dłużej. Rekomendujemy również regularne wizyty u dobrego dentysty, który oceni stan Twojego uzębienia, a jeśli będzie to koniecznie, zajmie się higienizacją zębów, leczeniem próchnicy, leczeniem kanałowym pod mikroskopem czy usuwaniem. Zapraszamy do naszej kliniki stomatologicznejTarnowskich Górach!

Dieta a zdrowie zębów: które produkty szkodzą, a które pomagają?
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/jan1970/public_html/marident.pl/wp-includes/functions.php on line 5471